Warning: fopen(/home/mmonday/public_html/wp-content/gt-cache/mk/_mk_category_blogs): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/mmonday/public_html/wp-content/plugins/global-translator/translator.php on line 1183

Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/mmonday/public_html/wp-content/plugins/global-translator/translator.php on line 1184

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/mmonday/public_html/wp-content/plugins/global-translator/translator.php on line 1188

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/mmonday/public_html/wp-content/plugins/global-translator/translator.php on line 1190
Блогови

Блогови

Мобилни понеделник Настанот се одржа на 26 мај 2014 во сала за семинари CIIT, Исламабад. Повеќе од 160 учесници присуствуваа на настанот. А на него учествуваа членови на факултет, студентите и членовите од индустријата. Постапката започнала со рецитирање на Светиот Куран од г-дин Хафиз Атик-ур-Реман од компјутерски науки оддел.

Гостинот-говорник на настанот беше г-дин Rahber Ашраф од Microsoft. Тој даде многу информативен разговор за "" Windows Телефон и интернет на нештата "". Прво, тој го воведе концептот на интернет на нештата и потоа дискутираат за огромната стапка на раст на уреди поврзани на интернет. Тој е илустрирано идеја на Microsoft е за користење на истата платформа за компјутери, мобилни телефони и таблети. Беа, исто така, накратко се зборува на концепти поврзани со заедничка развојна платформа, заеднички стан услуги и Windows телефон стан студио. Подоцна, тој одговори на прашања од публиката и, исто така, разговараа за практикантска работа за студентите CIIT.

Настанот заврши со гласовите на благодарност од д-р Khursheed од електротехника департментот кој исто така ја претстави сувенир на гостинот-говорник. На крајот на настанот, освежување беа послужени на учесниците.

Настан Фото-Галерија

Настан Слики може да се види тука

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Мобилни понеделник настан е договорено во понеделникот 26 мај, 2014 година Гости говорници е г-дин Rehbar (DTE) Microsoft. Неговиот тема на разговорите ќе биде "Иднината на Windows Phone".

  Факултет, студенти и професионалци од академските институции и индустријата се поканети да присуствуваат на настанот ќе се одржи на:

  Понеделник 26 мај, 2014
  16:00-17:30
  Сала за семинари, академски Забрани I,
  COMSATS Институтот за информатичка технологија, Исламабад.

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Случај на мобилен понеделник чуваат како по распоред на 28 Април 2014 година во CIIT Исламабад на глобално ниво. Повеќе од 100 студенти / факултет и претставници од индустријата присуствуваа на настанот. Настанот беше организирана заеднички од страна на CAST и компјутерски науки Одделот за CIIT.

  Г-дин Омер Ѓул (извршен директор, CISCOM) му даде на неговиот разговор на тема "IPv6 во 3G / 4G мрежи". Тој ги информираше присутните за значењето на IPv6 во тековната сценарио и поради појавата на 3G и 4G технологија, се повеќе мобилни уреди ќе биде со користење на Интернет, што ќе се зголеми побарувачката на повеќе IP адреси. Тој, исто така, покажа конфигурацијата на IPv6 мрежи и објасни линк локална IP адреси.

  Презентацијата заврши со неформална прашање / одговор сесија од публиката која активно учествуваа со поставување на различни прашања поврзани со претстојните предизвици.

  Настан Заклучок

  Настанот беше затворен со церемонијата на презентација во која г-дин Khurram Saleem Alimgeer и д-р Munim Али Шах презентирани сувенир / цветни букети и благодарници на звучник и гости.

  Настан Фото-Галерија

  Настан Слики може да се види тука

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Мобилни понеделник настан е договорено во понеделникот 28 Април, 2014 година Гости говорници доаѓаат од реномирани компании.

  Факултет, студенти и професионалци од академските институции и индустријата се поканети да присуствуваат на настанот ќе се одржи на:

  Понеделник 28 Април, 2014
  03:00 - 500 PM
  Сала за семинари, академски Забрани I,
  COMSATS Институтот за информатичка технологија, Исламабад.

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Мобилни Понеделник тим организира настан на "пост 3G / 4G аукции" во текот на месец мај.

  Целта на овој настан е да го обновите публиката за идните планови на мобилни компании кои како тие ќе се олесни на крајниот корисник со новите технологии. Каков вид на услугите кои се планира да понуди и како тие ќе ги привлече нивните клиенти да се претплатите за 3G / 4G услуги.

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Случај на мобилен понеделник чуваат како по распоред на 17 март 2014 година со темата на "сценарио пред и пост 3G / 4G распоредување на Пакистан телеком индустријата" на CIIT Исламабад на глобално ниво. Повеќе од 100 студенти и претставници од индустријата, вклучувајќи PTCL, Huawei, ZTE, Теленор, CISCOM и Zong присуствуваа на настанот. Настанот беше организирана заеднички од страна на CAST и компјутерски науки Одделот за CIIT.

  Д-р Mahboob-ул-Хак Siddiqui (EVP Мрежа планирање и стратегија - PTCL) му даде на неговиот разговор на тема "Предизвици и можности на 3G / 4G распоредување". Тој ги информираше присутните за подготовка PTCL за 3G лансирање во Пакистан Во однос на инфраструктурата до-градација во изминатите 6 години и, исто така, објасни идните можности за бизнис по лансирањето на 3G услуги во Пакистан.

  Г-дин Обаид Saleem (Стратегија директор - Zong), за време на неговата презентација информира публиката за тоа како 3G услуги ќе бидат корисни за подобро искористување на паметни телефони во Пакистан. Тој рече дека 3G услуги ќе им даде добра пат да се користи на smartphone со олеснување на корисникот да се направи уште многу работа за помалку време.

  Д-р Sadaf Tanveer (доцент - ЦС департментот, CIIT) даде презентација на можни можности за бизнис на 3G / 4G во областа на софтверот. Таа идентификува можните области за кои развивач на софтвер треба да се фокусира со цел да се направи мобилни апликации кои најдобро може да се користат услугите 3G.

  На крајот, д-р Touseef Javed Choudhary (доцент - CAST одделение) започна неформална прашање / одговор сесија од публиката која активно учествуваа со поставување на различни прашања од сите звучници.

  Препораки од Звучници

  Според индексот на ИКТ, Пакистан во моментов е на 129 во доближувањето технологија на луѓе, со што Пакистан е во моментов меѓу привилегираните земји под во однос на ИКТ услуги, бидејќи на не носат 3G услуги во право време. Но, сепак, по лансирањето на 3Г, ќе има огромен поттик не само напредокот на технологијата, но исто така и во Телеком приходи и странски директни инвестиции. Според една студија од страна PTCL, повеќе од 50% користење на податоци се врши преку P2P превземање и видео стриминг и по 3G услуги, оваа стапка ќе се зголеми повеќе. 3G услуги се 12 пати побрзо во брзина во споредба со 2G. До 2017 година, на Пакистан ќе има услов пропусниот опсег на повеќе од 2 ТБ / sec.

  Настан Заклучок

  Завршни забелешки беа дадени од страна на д-р Manzoor Ilahi Tamimy кој ја изрази својата благодарност за гостите и говорниците на нивното учество на учесниците event.The од индустријата ценат напорите направени од страна на CIIT и мобилен тим во понеделникот во организирањето на овој настан. Настанот беше затворен со церемонијата на презентација во која д-р Махмуд Ашраф Кан и д-р Manzoor Ilahi Tamimy презентирани сувенири и букети цвеќе на звучници и гости.

  Настан Фото-Галерија

  Настан Слики може да се види тука

 • 0 Коментари
 • Поднесе под: Блогови
 • COMSATS Институтот за информатичка технологија (CIIT) организира настан на тема "пред и пост 3G / 4G сценарио на Пакистан телекомуникацискиот сектор" под чадорот на мобилен понеделник Пакистан.

  Целта на овој настан е да го обновите публиката вклучувајќи индустријалци, претприемачи, студенти и претставници од академскиот за позитивните и негативните влијанија на 3G / 4G лансирање во Пакистан.

  Факултет, студенти и професионалци од академските институции и индустријата се поканети да присуствуваат на настанот ќе се одржи на:

  Понеделник Март 17, 2014
  16:00-18:00
  Сала за семинари, академски Забрани I,
  COMSATS Институтот за информатичка технологија, Исламабад.

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • Пакистан ќе се држи долго чекаше аукции за 3G и 4G телекомуникациски лиценци во април. Според извештајот од Пакистан надлежниот орган за телекомуникации (PTA), има околу 132 милиони корисници на мобилни телефони во Пакистан, така што постои голем пазар пред да имаат влијание во земја со 180 милиони жители. На аукција за три 3G и 4G две лиценци се поставени за 7 април, 2014 година.

  Почетната цена за 3G лиценца од 2100 MHz е поставена на $ 295,000,000 со оглед на базната цена за лиценца 4G од 1800 MHz е поставена на $ 210,000,000 во текот на 15 години. Во прилог на ова, постојат одредени термини и услови за понудувачите да бидат прифатливи за наддавање. Некои од нив вклучуваат: Ако на нов оператор победи на 3G и / или лиценца 4G тогаш тоа ќе биде од суштинско значење за да се купи лиценца GSM од 850 MHz за 291.000.000 $. Покрај тоа, со цел да се освои кандидатурата на лиценца 4G, понудувачот мора да освојат најмалку една понуда 3G лиценца. Според еден извор , Пакистан надлежниот орган за телекомуникации (PTA) беше дозволено на мобилните оператори да ги тестираат 3G технологијата на експериментална основа на 12-ти февруари, но тоа ќе биде на располагање во рацете на потрошувачите по завршувањето на експериментални период од страна на операторите по постапката на аукција заклучи.

  Ќе има две основни фази на постапката лиценца аукција која вклучува првата фаза на поднесување на затворени понуди од страна на операторите на или пред 25 Март 2014, заедно со 15% од вкупната вредност на понудата и втор или завршна фаза вклучуваат SMRA (симултан повеќе Тркалезна Растечки) аукција за да се утврди на највисокиот понудувач на спектарот 3G / 4G. Сепак, завршна фаза на постапката за лиценца аукција ќе се случи само еднаш, ќе има наддавање на повеќе оператори од достапните дозволи за аукции.

  Значи, она што мислите за оваа аукција 3G / 4G во Пакистан? Дали тоа ќе биде од голема помош во решавање на економската криза во Пакистан? Слободно можете да ги споделите вашите ставови и коментари подолу.

  Мобилни понеделник Настанот се одржа на 7 октомври 2013 година CIIT Исламабад на глобално ниво. Оваа програма започна како по распоред.

  Г-дин Khurram Saleem Alimgeer воведе гости настанот г-дин Омер Ѓул (менаџер, CISCOM) и го покани на презентација.

  Г-дин Омер Ѓул ја започна разговор со мотивациски говор за водење на публика за значењето и потребата од "Непотребни мрежа Gateways". Тој потоа се префрли на основите на поврзување класи. Тој разговараше за класа мрежи на А, Б и Ц и интерфејс бирачот за WAN конекција. Тој објасни потребата од HSRP и VRRP за автоматско избирање на активна и режим на подготвеност линкови. Исто така, беше разговарано динамички и статички распределба на IP адреса за мобилни корисници. Тој, исто така, даде демонстрација на Cisco рутери за да се објасни концепти неговата.

  Завршни забелешки беа презентирани од страна на г-дин Khurram Saleem Alimgeer. На седницата беше затворена со церемонијата на презентација во која д-р Qudrat Кан презентирани сувенир на г-дин Umer Ѓул.

 • Comments Off
 • Поднесе под: Блогови
 • На мобилни во понеделникот (Момо) настан за месец октомври е закажана за 7 октомври 2013 година во сала за семинари, академски блок I, CIIT Исламабад на глобално ниво. Програмата ќе започне во 03:00.

  Г-дин Омер Ѓул, менаџер CISCOM доаѓа да го претстави својот стручно знаење на "Непотребни мрежа портал". Факултет, студентите и други професионалци од академските институции и индустријата се поканети да присуствуваат на овој настан.

 • 0 Коментари
 • Поднесе под: Блогови
 • Влези

  Корисникот:
  Помине ::

  | Заборавена лозинка?
  | Регистрирај се